Финансовите институции имат съществена роля в Зеления преход. Основаната идея е

...
Финансовите институции имат съществена роля в Зеления преход. Основаната идея е
Коментари Харесай

Зеленият преход създава нова бизнес среда на финансови услуги

Финансовите институции имат основна роля в Зеления преход. Основаната концепция е да създадем нашата околна среда по чиста и ефикасна. Знаем, че това би трябвало да стане в доста къси срокове и точно поради това се изисква централизация на доста значителен запас и старания на всички участници в процеса.  Факт, е че към този момент се основава една нова бизнес среда на финансови услуги, а тя подготвя и даването на нови финансови артикули.  Това сподели заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър  в приветствието си към участниците в конференцията " Зеленият преход и цифровият взрив: Двете страни на една монета ", проведена от в-к  " БАНКЕРЪ ", който за следващ път си сложи амбициозната задача да търси отговори на най-актуалните въпроси.

Бийчър сложи фокус върху това, какво Министерството на финансите прави в тази посока, какво е направило досега и какво следва в доста къс период да се случи. " През последните шест месеца бяха направени доста стъпки, за да бъдем част от регламентите и директивите на Европейския съюз, с цел да бъдем признати в общността. Бяха основани и доста принадлежности, свързани с предприятията, с това какви да бъдат условията към тях, за да направят прехода по елегантно. Тоест трябваше в доста къс период да се сътвори рамка на европейско равнище предвид на уговорката, който си сложи е Европейски Съюз, а точно 2050 година да бъде първият безпристрастен блог в света, което единствено по себе си е извънредно предизвикателство ", съобщи финансовият зам.-министър. По думите й това не е единственото предизвикателство, тъй като в действителност те са доста и са свързани с опциите, които дава тази нова рамка. 

Моника Димитрова-Бийчър уточни и че ведомството най-много разчита на финансовите институции, които би трябвало да бъдат по гъвкави. Тя напомни, че предходната седмица е бил признат следващият пакет от регламенти и наставления, които касаят също финансовите условия към банките.

Зам.-министърът не пропусна опцията да означи, че последствията от пандемията за бизнеса са големи. Затова и на национално ограниченията би трябвало да са извънредно бързи и експресивни. " Ние сме моста сред регламента на ЕС и надлежно частния бранш. Врата на Министерството на финансите е винаги отворена. Партньорствата са извънредно значими. Бих желала да пожелая доброжелателност и диалогичност и отвън тази зала, тъй като това е доста значимо ", съобщи още Димитрова. 

Според Диана Митева, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, конгреси като тези, които обръщат внимание на двете най-основни трендове на нашето настояще, а точно Зеления преход и дигитализацията, също е значимо се организират под формата на разговор сред всички страни. " Диалогът трябва да ни преведе през този нелек интервал. Защото, да, задачата е българската стопанска система бързо да стане устойчива и конкурентоспособна и да вървим с гордо вдигната глава, с цел да споделяме какво имаме, а не какво нямаме ", акцентира в приветствието си Митева. Тя добави, че дигитализацията във финансовия бранш се е ускорила по време на пандемията. Но кризата е показала, че банките са в основата на действието на стопанската система. " Знаете, че по време на цялата рецесия банките застанаха до своите клиенти ", посочи Митева Според нея компликациите са тук и предстоят, само че към Зеления преход и развиването на зелените технологии има два аспекта:

Първият аспект е – по какъв начин се трансформират клиентите и трансформират своята активност в цифров, зелен и резистентен бизнес.
Вторият аспект е - степента на премерване на зелените технологии и нововъведения на самите банки, които от ден на ден като регулации и осъществяване на всяка една банкова общественост следва да се случат. ​

Митева показа, че банковата общественост е задоволена от това, че Планът за възобновяване е показан в Брюксел, тъй като посредством неговите нови принадлежности, които са свързани с финансирането на зелената стопанска система и оправянето с климатичните промени, банките с централната власт ще могат да направят конкурентноспособна нашата стопанска система.

" Усилията ни ще бъдат ориентирани към подкрепяне на предприятията, както и към ускоряване на цифровата промяна, внедряването на нововъведенията в производството и услугите ", съобщи ръководителят на банковата асоциация. Тя подчерта, че ролята на банките в този преход е да бъдат до своите клиенти, както във финансирането, по този начин и с експертизата си - в оценката на риска и консултациите, свързани с регулациите, тъй като това ще са неща, които занапред предприятията ще би трябвало да научат.

" Обръщам се към всички. Използвайте ни колкото можете. Имаме екипи и желание да помогнем, с цел да има по-малко неверни стъпки. Трябва да бъдем доста гъвкави и ефикасни ", моли Диана Митева. За край тя показа, че от голяма помощ на банките би било решаването на провокациите, свързани с публикуването на данни и достъпа до тях.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР